Laris Fastigheter logo

Avlopp

Här är lite olika saker att hålla koll på för att ha välfungerande avlopp i din lägenhet.

Förebygg stopp i avloppet

Inget fett i avloppet

Fett hör inte hemma i avloppet. Häller du matolja och fett i ditt avlopp kommer fettet så småningom att stelna i avloppsledningen och kan då orsaka stopp.Genom att undvika att hälla ut fett i avloppet gör du både dig själv, huset, närområdet och miljön en tjänst. Flytande fett från pannor och grytor kan du hälla i en genomskinlig plastflaska som du sedan kastar i restavfall eller tar med till återvinningscentralen. Glöm inte att fettet måste svalna innan du häller det i flaskan.

Blir det stopp i rören är det både besvärligt för boende, kostsamt och tidskrävande att åtgärda. Enklast är att vi alla gör rätt från början! Så, låt oss hålla fettet borta från våra avlopp.

Varför är fett i avloppen ett problem?

Fett som spolas ner avloppen orsakar problem i rören. Både i våra hem men också i ledningsnätet i gatan. Fett är en av de vanligast anledningarna till att det blir stopp i avloppen. I avloppet sjunker temperaturen vilket gör att fettet stelnar och fastnar på insidan av rören. Till slutt blir det stora klumpar som gör att det blir stopp och som orsakar översvämningar. Det fettet som lyckas ta sig hela vägen til reningsverket skapar även problem där. Så genom att ta hand om fettet på annat sätt och inte hälla det i avloppet kan vara till stor hjälp både för oss själva och för samhället i stort.

Miljötratten

Vi ger därför alla boende i våra fastigheter en miljötratt. Miljötratten är ett hjälpmedel för att hushåll på ett enkelt sätt ska kunna källsortera använd matolja. Miljötratten skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Korken till flaskan fästs inuti trattlocket, för att sedan återanvändas när flaskan är full.

Överbliven matolja hälls i Miljötratten och flaskan, som återförsluts med trattlocket; flaskan kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja.

När flaskan är full kan du slänga den i restavfallet eller återvinna genom att lämna in på återvinnigscentralen. Miljötratten fästs sedan på nästa PET-flaska för fortsatt källsortering.

Fett-tratt

Och vad är fett?

Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater. Eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen. Först och främst kan du ev återanvända en del av fettet genom att göra en sås av stekskyn eller en dressing av oljan från de soltorkade tomaterna. Det matfett som blir kvar då fantasin tagit slut häller du i Miljötratten som sitter på din plastflaska. När plastflaskan är full tar du av tratten och sätter på flaskans kork igen. Sen slänger du den i restavfallet eller återvinner.

3 steg hur man använder fett-tratten

Stopp i avloppet

Vaskavlopp

I köket och badrummet kan du skruva av vattenlåset för att rensa det från smuts. Detta är något som du behöver göra minst en gång om året. Se videoklippet nedan för lite bra tips.

Använda vaskrensare

Det mest grundläggande verktyget du ska ha i din lägenhet är en vaskrensare, som gör att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Det är det mest allsidiga verktyget och kan lösa nästan alla stopp i avloppen. Så här använder du vaskrensaren:

  • Spola varmt vatten i avloppet och låt det fyllas upp ordentligt. Om stoppet är i toaletten kan du fylla en span med varmt vatten och fylla upp toaletten med.
  • Sätt sugproppen över avloppet och gör snabba kraftiga tryck och drag så att kanten runt sugproppen fortfarande ligger dikt runt avloppet. Lite då och tar du upp sugproppen och låter avloppet fyllas upp i igen.
  • Om stoppet inte löser sig, sätt då också på alla kranarna med varmvatten i din lägenhet. Då kommer alla dina avlopp vara vattenfyllda och trycket från vaskrensaren kan lättare bearbeta det aktuell stoppet. När alla andra kranar är på maximalt, så fortsätter du ditt arbete med vaskrensaren.
  • Om stoppet fortfarande inte går att lösa, så kan man också använda ett rensband (Google bildsök på "rensband"). Det är inget vi förväntar oss att du ska ha hemma, så om du inte har ett sådant så är nästa steg att göra en felanmälan.

Vaskrensare
Vaskrensare

Badrummet

I en golvbrunn kan hår, tvålrester och smuts fastna, vilket kan hindra vattnet från att rinna undan och orsaka dålig lukt från avloppsbrunnen. Att rensa golvbrunnen är snabbt och enkelt om du följer dessa steg:

Steg 1: Ta bort silen

Ta bort galler eller silen som täcker golvbrunnen. Vissa silar kan lyftas upp, medan andra är fastsatta med skruvar.

Steg 2: Lyft upp vattenlåset

Lyft upp vattenlåset. Modernare vattenlås ser ut som små hinkar med handtag, medan äldre vattenlås kan kräva mer försiktighet för att tas bort. Skura bort tvålrester och hår från både in- och utsidan.

Steg 3: Se till att vattenlåset sitter tätt

Sätt tillbaka vattenlåset på plats och se till att det hamnar rakt, medan gummipackningen sluter tätt. Om du har svårt att få det på plats kan du använda lite diskmedel eller duschtvål för att "smörja" gummipackningen. Fyll sedan vattenlåset med nytt vatten.

Steg 4: Sätt tillbaka silen

Sätt tillbaka galler eller silen över golvbrunnen.

Vad händer om det fortfarande luktar illa?

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut och orsaka dålig lukt. Spola då bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen. Om lägenheten är utrustad med tvättmaskin och du inte använt den på länge så behöver du också spola vatten i dess avlopp.

Om vattnet fortfarande inte rinner undan, om du misstänker att stoppet sitter längre ner i avloppet eller om packningen runt golvbrunnen sitter snett så ska du göra en felanmälan här via hemsidan.


 

Laris betyder 'hem' på latin


 
Laris Fastigheter