Laris Fastigheter logo

Förhindra inbrott och stölder

Ingen vill bli utsatt för inbrott och förlora sina värdefulla ägodelar. Även cyklar eller annat lösöre är också tyvärr vanligt att de blir stulna. Följ de här enkla tipsen för att hjälpa till att minska riskerna för att bli utsatta för brott. Vid pågående brott, ring alltid 112. Om du ofta ser personer som rör sig i området och beter sig skumt, ring till polisen och ge ett tips: 114 14. Polisen vill kunna förhindra brottslig verksamhet i tidigt skede och gör gärna spaningsarbete för att undersöka saker närmare.

Felanmäl borttappade passerchip

I de flesta av våra fastigheter finns det passersystem installerade. Så fort ni har förlorat (eller bara misstänker att en tagg är förlorad), gör då en felanmälan direkt. Vi har sett mer än en gång att borttappade taggar har använts för att komma in i våra fastigheter för att göra inbrott. Det känns väldigt onödigt att det ska vara möjligt, med tanke på hur enkelt det är för oss att spärra en tagg - så länge vi får information om att den är borttappad. För att underlätta möjligheten att spärra taggar, gör en egen lista på vilka individer som har vilka taggar. Då behöver vi inte lägga tid på detektivarbete, utan kan direkt spärra rätt tagg. Om du även tappar bort nycklar till din lokal/lägenhet, så rekommenderar vi starkt att man gör ett låsbyte - kontakta oss för diskussion om det.

Släpp aldrig in okända personer via porttelefonen

Som okända personer definieras även någon som utger sig för att vara från Posten eller reklamutdelare. Alla som ska ha access till fastigheten har fått access till fastigheten. Om det är så att de förlorat sin passertagg, då har vi väldigt starka incitament till att få reda på det (se ovanstående stycke). Självfallet hjälper vi dem att återfå access genom att tilldela dem en ny tagg. Om du ändå vill släppa in någon som verkar ha legitim anledning, måste du alltid gå ner och personligen släppa in personen i fråga - endast då kan du verkligen verifiera att personen är t.ex. från Posten.

Säg hej till okända

Det händer att inbrottstjuvar rekogniserar inför ett kommande inbrott. En rekognisering gör de under dagtid för att förbereda inför ett inbrott som kanske sker en annan dag. Inbrottstjuvar tycker inte om att bli igenkända på en plats. Om de vet att någon uppmärksammat dem, så kan man också knyta dem till platsen ifall att de i efterhand blir ertappade med stöldgods från fastigheten. Om du ser en okänd person i fastigheten som kanske inte riktigt passar in, så gör du alltid rätt att konfrontera personen. Med störst sannolikhet är det inte någon med onda avsikter. Därför konfronterar man lämpligtvis personen med en fras likt:

Ovantstående hälsningsfraser kommer i absolut flesta fall inte skrämma bort tjuvar, utan iställe öka trivseln i våra hus genom att folk börjar prata med varandra - det gillar vi!

Stäng alltid uppställda dörrar och se till att de förblir låsta

Ibland ställs portar upp för att någon ska lyfta in tunga saker. Portar har en tendens att glömmas i uppställt läge. Om du inte ser någon som direkt lastar in eller ut något - stäng alltid porten! Du hjälper då till att öka säkerheten i fastigheten.
Håll också uppsikt att portar alltid förblir låsta i stängt läge. Det händer att personer pillar in saker i låsen för att sätta dem ur funktion - antingen i syfte att komma tillbaka på natten för att göra inbrott, eller för att man är för lat att använda sin tagg eller nyckel för att komma in. Kom ihåg att alla dem som ska ha access till fastigheten, har access till fastigheten. Om du är hyresgäst och upplever att ni skulle behöva fler taggar, kontakta oss gärna så hjälper vi er med det.


 

Laris betyder 'hem' på latin


 
Laris Fastigheter