Laris Fastigheter logo

Trivselregler

För den gemensamma trevnaden gäller några allmänna regler i våra fastigheter. Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är mycket viktigt för att alla i huset ska trivas.

Störningar

Du får inte störa dina grannar vid någon tidpunkt på dygnet, dock är det extra viktigt att, mellan 22.00 och 06.00, inte t ex spela piano, borra eller ha hög volym på TV eller stereo. Du är även ansvarig för att dina besökare inte stör dina grannar. Om du planerar ha fest, förvarna gärna grannar före festen eller sätt upp ett meddelande i trappen.

Rökning

Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen såsom hissar, tvättstuga, trapphus m.m. Vi ser gärna att ni eller era gäster inte röker inne i lägenheterna då det ofta stör andra. Tag hänsyn till barn och allergiker. För allas trevnad, kasta absolut inte fimpar på marken utan använd askkoppar på gården.

Cyklar, pulkor och barnvagnar

Cyklar och barnvagnar får endast ställas i särskilt anvisade utrymmen och får inte ställas i trapphus. Detta är regler från räddningstjänsten. Utrymning vid brand samt utryckningspersonal måste alltid kunna komma fram. Föremål i trapphus ökar även brandrisken. Tänk också på att underlätta för städpersonalen.

Lås och nycklar

Anmäl alltid till oss om ni förlorat nycklar eller taggar. På detta sätt kan vi undvika att obehöriga tar sig in i fastigheten.

Namnlappar

Vi ändrar skyltarna på porttelefon, brevlådor och dörrar löpande när det kommer nya hyresgäster. Meddela oss om du saknar en förändring. Ni får aldrig sätta egna lappar på brevlådorna.

Ej reklam tack!

Önskar du ej få reklam så har vi "EJ reklam tack"-skyltar som vi sätter på brevlådorna till de som inte vill ha reklam. Meddela oss om du vill ha en sådan.

Vatten- och elinstallationer

Det krävs vårt godkännande för att:

 • Installera utrustning direktkopplad till avloppet eller tappvattensystemet. T.ex. en bidé eller fast ansluten kaffemaskin.
 • Göra en elinstallation eller förändring i elsystemet som kräver en behörig elektriker.
 • Specifikt för lägenhetshyresgäster

  Förråd

  Eventuella källarförråd eller vindsförråd är märkta med lägenhetsnummer. Saknas märkning, vänligen kontakta oss. Håll förrådet låst även om du inte använder det och förvara inga värdesaker i förrådet. Se även till att dörrar till källare/vind är stängda och låsta. OBS! Branddörrar ska alltid vara stängda.
  Det är förbjudet att förvara saker utanför ditt förråd i de gemensamma utrymmena/gångarna.
  Det är förbjudet att förvara brandfarliga saker i sitt förråd. Läs mer på vår Brandskydds-sida.

  Ta hand om din lägenhet

  Du som hyresgäst är ansvarig att ta hand om din lägenhet. Detta göra du lättast genom att hålla god ordning och felanmäla saker som går sönder löpande. Ex anmäl om kranar står och droppar eller liknande. Du ansvarar själv för att rengöra diskmaskin och tvättmaskin med jämna mellanrum. Rengöringsmedel för dessa går att inhandla i matbutiken. Tänk även på att tömma brunnar på hår och smuts regelbundet så det inte blir några problem med avloppen.
  För att underlätta ditt ansvar, så får du gärna ladda hem vår Checklista Vårda ditt hem

  Tvättstuga

  Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för. Naturligtvis lämnar du tvättstugan i det skick du själv vill möta den. Det är trots allt bättre att göra rent efter sig själv än efter andra. Torka av golv, maskiner och bänkar. Avlägsna luddrester från torktumlaren. Sopa av golvet i torkrummet. Respektera de tvättider som är bokade och gå aldrig in på någon annans bokade tid utan att kontakta personen först. Du får inte färga eller bleka kläder i tvättmaskinen. Tvätta aldrig mattor. Använd alltid tvättpåse om du tvättar en bh med bygel. En vanlig anledning till att maskinerna går sönder är att en bh-bygel lossnat och fastnat i tvättmaskinen.


   

  Laris betyder 'hem' på latin


   
  Laris Fastigheter